Puzzel sterft

Puzzel sterft – hoe krijgen puzzels vorm?

Er moeten veel taken worden uitgevoerd om een legpuzzel zijn uiteindelijke vorm te geven, zodat u kunt genieten van het plezier van het samenstellen. Tijdens hun productie zijn bijvoorbeeld grafisch ontwerp, selectie van geschikte materialen, voorbereiding van verpakkingen, maar ook planning en uitvoering van het snijproces allemaal belangrijk.

puzzel aangepaste sterft

Puzzel van een niet-standaard vorm.

We zullen de rest van dit bericht aan dit laatste gebied wijden. Lees het hele bericht om erachter te komen wat stansmessen zijn en hoe ze werken. Voel je vrij om te lezen!

Wat is de moeite waard om te weten over snijmallen voor legpuzzels?

Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het ontwerpen van stansmessen. Allereerst moeten we beslissen over de vorm die we willen bereiken. Een stansvorm kan ofwel in een reeds bestaand grafisch ontwerp passen of helemaal opnieuw worden gemaakt.

In beide gevallen is ook de kwaliteit en duurzaamheid van het apparaat van belang. Een slecht ontworpen stansvorm kan de levensduur (dwz het aantal stoten dat erop kan worden gemaakt) aanzienlijk verkorten. Op deze manier kan het de efficiëntie van de productie beperken en in extreme gevallen leiden tot beschadiging van de puzzel zelf (waaronder delaminatie van het karton of het scheuren van stukjes bij mesverbindingen).

puzzel sterft

Een voorbeeld van matrijzen voor een puzzel.

Hoe plannen we het werk van snijmallen voor puzzels?

Tijdens het stansproces kan er een minimale afwijking optreden in de positie van de plaat ten opzichte van de stansvorm. Dit betekent dat het voorbereide ontwerp en de grafische afbeeldingen een bepaalde tolerantie moeten hebben. Bij het drukken wordt deze kleine marge afloop genoemd.

Meestal wordt aangenomen dat de waarde minimaal 1 mm is - berekend vanaf de buitenlijn van de snijmatrijs. Naast bleeds loont het de moeite om tijdens het ontwerpproces veiligheidslijnen te markeren. De veiligheidslijn is, net als bloedingen, de offset van strategische elementen vanaf de rand van de snijlijn. Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om te voorkomen dat teksten dicht bij de rand van de puzzel komen en om te voorkomen dat ze worden doorgesneden.

puzzels bloedingen verwijderen

Verwijdering van bloedingen na het stansproces.

Bij het ontwerpen is het ook belangrijk om de buitenafmetingen van de stansvorm te optimaliseren in relatie tot de grondstof. De bestelde grondstoffen hebben gestandaardiseerde afmetingen (bijv. B1=1000x700mm), dus het is het beste om te streven naar dergelijke afmetingen waar de grondstof maximaal wordt gebruikt en dus zo min mogelijk productieafval genereert.

Bij het evalueren van de kosten wordt bijvoorbeeld berekend hoe vaak de gegeven grondstof kan worden gebruikt. Een van de meest populaire afdrukformaten is daarom de B1-standaardafmeting, evenals afgeleiden van deze afmeting, dwz B2, B3 enzovoort.

sterft puzzel arrangement

Een voorbeeld van de opstelling van matrijzen op het formaat 330x480mm

Praktisch gebruik van optimalisatie van buitenafmetingen voor standaard legpuzzels

Vanwege de druktechnologie en de bloedingen die nodig zijn voor het stansen, moeten de afmetingen van een bepaald formaat dienovereenkomstig worden gecompenseerd. We kunnen bijvoorbeeld uitgaan van een offset vanaf de rand van de grondstof van 10 mm, wat de volgende resultaten oplevert:

  • B1 formaat ca. 1000x700mm -- > buitenmaat legpuzzel 980x680mm

  • B2 formaat ca. 500x700mm -- > buitenmaat legpuzzel 480x680mm

  • B3 formaat ca. 500x350mm -- > buitenmaat legpuzzel 480x330mm

  • B4 formaat ca. 250x350mm -- > buitenmaat legpuzzel 230x330mm

optimalisatie van matrijzen voor puzzels

Puzzel grootte optimalisatie voorbeeld.

Bij bestelling van niet-standaard externe puzzelafmetingen (bijv. 750x600mm), zal de prijs hetzelfde zijn als voor een aanzienlijk grotere puzzel (bijv. 980x680mm). Daarom is het een goed idee om te streven naar een maximaal gebruik van het materiaal – en daarbij ook rekening te houden met andere producteisen.

Aantal puzzelstukjes voor standaard stansmessen

Bij standaard legpuzzels is een rechthoekige vorm zeker niet wenselijk. Als u een vierkante vorm wilt behouden, is het belangrijk om de juiste reeksen van het aantal stuks aan te houden voor de gegeven buitenafmetingen.

Veranderingen in de verhoudingen van de zijkanten van een enkele puzzel, afhankelijk van het aantal stukjes van onze puzzel. Terwijl onderhouden van de externe afmetingen van de puzzel 400x300mm.

stansmessen in puzzelvorm

Voor een legpuzzel met buitenafmetingen van 480x320 mm is het aantal mogelijke stukjes om de ideale vorm te behouden: 6, 24, 54, 96, 150, 216, enz.

Een tabel met voorbeeldberekeningen van het aantal mogelijke elementen om de perfecte vorm van de puzzel te behouden. Berekeningen voor de afmeting van complexe puzzels 480x320mm.

stansmessen in puzzelvorm

Het puzzeltabblad, een garantie voor de uniciteit van de puzzel

Bij het samenstellen van de puzzel willen we dat elk stukje uniek is. Uniciteit begrepen niet alleen door het prisma van de afbeelding zelf, maar ook door de vorm van de puzzel - een die niet zal worden herhaald in relatie tot andere elementen. Dit soort benadering van het maken van legpuzzels is zelfs nodig bij het produceren van een groot aantal stukjes waarbij elk stuk klein is.

Met de kleine omvang van het grafische gebied is het onderscheiden van de legpuzzel niet meer zo eenvoudig, vooral niet bij het gebruik van vergelijkbare kleurtinten. De verscheidenheid aan vormen wordt grotendeels bereikt door de tabs ( interjams ) van de legpuzzel te wijzigen: de grootte, de verbindingsrichting, de kanteling en zelfs de offset vanaf de symmetrie-as.

Basisparameters van de puzzelkopdobbelsteen: 1 - Afrondingsstralen, 2 - Hoek ten opzichte van de symmetrie-as, 3 - Grootte van de puzzelkop, 4 - Loodrechte verschuiving ten opzichte van de symmetrie-as, 5 - Longitudinale verschuiving in relatie tot de symmetrie-as, 6 - Richting van het hoofd.

puzzel punch

Een puzzel op maat naar uw eigen idee? Waarom niet!

Bij het maken van snijmallen voor puzzels worden we in principe alleen beperkt door onze verbeeldingskracht. De vorm van de legpuzzel kan 100% naar eigen ontwerp gemaakt worden.

Het is de moeite waard erop te wijzen dat de mogelijkheid van volledige vormaanpassing niet alleen van toepassing is op legpuzzels, maar ook op andere producten (inclusief dominostenen, geheugenspelletjes, kartonnen penningen, enz.). Ze verschillen alleen in de vorm van de snijmatrijs, terwijl de materialen en de processtappen hetzelfde blijven.

Bij elk niet-standaard project is het noodzakelijk om potentiële problemen te analyseren die zich tijdens de productie kunnen voordoen. Het is dan de moeite waard om de juiste machines en technologie te selecteren waarmee u de best mogelijke productkwaliteit kunt bereiken met behoud van de levensduur van de snijmatrijs. Vanwege het scala aan onderwerpen en problemen die zich voordoen met speciale snijmatrijsvormen, worden individuele oplossingen individueel besproken, in relatie tot het specifieke project.

aangepaste puzzels productie

Beeldjes van boekbindkarton, aan beide zijden gelamineerd, gestanst met puzzels.

Wil je legpuzzels maken die uniek zijn?

verpakking puzzel

Neem contact met ons op en wij verzorgen graag het productieproces van uw legpuzzel. Bel of schrijf ons voor meer informatie en ontvang een gratis offerte voor uw bestelling. Voel je vrij om te lezen!