Karton soorten

Karton soorten - de verschillen. Ontdek wat de verschillen zijn tussen deze grondstoffen.

Karton zijn zeker een van de essentiële grondstoffen die in de meeste drukkerijen worden gebruikt. Ieder van ons komt deze materialen dagelijks tegen, in veel gevallen zelfs volledig onbewust. Elke papieren verpakking heeft karton of karton – om nog maar te zwijgen van andere toepassingen zoals legpuzzels 😊 . Om misverstanden te voorkomen, is het de moeite waard om te weten dat karton en massief karton twee totaal verschillende dingen zijn. En het door elkaar gebruiken van deze termen is gewoon verkeerd.

karton karton enorme verschillen

Massief karton, karton en golfkarton.

Wil je weten waarom het zo belangrijk is om ze te onderscheiden en welke praktische verschillen we kunnen onderscheiden? Bekijk dit bericht.

Wat is het verschil tussen massief karton en karton?

De belangrijkste verschillen zijn vooral de dikte en structuur van deze twee materialen . Karton kenmerkt zich door zijn flexibiliteit en uniformiteit. We kunnen er probleemloos op printen. Daarom wordt het heel vaak gebruikt voor reclamemateriaal, folders, doosjes en kaartspellen. Boxcard is een uniek materiaal omdat het een zwarte binnenzijde heeft. Zo'n insteekkaart is niet doorschijnend, waardoor je de andere kant van de kaart niet kunt zien.

massief karton kartonnen verschillen

Massief karton en bedrukt karton.

Massief karton daarentegen bestaat uit maar liefst meerdere lagen papierpulp. Deze structuur beïnvloedt uiteraard zowel de dikte als de stijfheid van dit type materiaal. De grondstof is veel minder flexibel, waardoor het veel ingewikkelder is om op te printen. Daarom wordt het vaak gebruikt als basis voor lamineren. Verder is massief karton onder te verdelen in 2 basissoorten: boekbinden en golfkarton.

golfkarton

Drielaags golfkarton, type B en E, eenzijdig gebleekt.

Wat is boekbindpapier (massief)?

Boekbindkarton wordt ook wel hard of massief karton genoemd. Het is een ecologisch materiaal dat wordt geproduceerd door het recyclen van oud papier. De goede stijfheid van boekbindkarton en het gladde oppervlak maken het voor vele toepassingen geschikt. Het werkt goed als de kern van legpuzzels en bordspellen.

boekbinden bordspellen

Boekbindkarton op de juiste formaten voor penningen gesneden.

Massief karton is in verschillende kleuren op de markt verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat puzzelkarton een blauwe tint heeft, maar bij dubbelzijdig gelamineerde elementen is dit niet meer van belang. De kleur van karton is een individuele kwestie die door fabrikanten wordt gebruikt om het kwaliteitsbereik te differentiëren. Alleen karton geverfd in een specifieke kleur voor speciale oplossingen is uitgesloten.

Wat is golfkarton?

Het wordt gebruikt om allerlei soorten verpakkingen te maken. Het meest voorkomende drielaags golfkarton bestaat uit twee vlakke lagen, die gecombineerd worden met een golfkarton. Door het type golf en het aantal lagen is het toepassingsgebied voor dit materiaal echt indrukwekkend. E-wave of B-wave worden het meest gebruikt voor verpakkingen.

Diagram van een golfkartonstructuur: 1 - tweelaags, 2 - drielaags, 3 - vierlaags, 4 - vijflaags, bijv. E + B-golf

producent van verpakkingen golfkarton

De belangrijkste golfparameters in golfkarton: X - golfsteek [mm], H - golfhoogte [mm].

golfkartonnen verpakkingen

Golfverdelingstafel van golfkarton.

Golf symbool

Type golf

Golfhoogte
[mm]

Golfsteek
[mm]

A

Hoog

3,6 – 4,8

8,3 – 8,9

B

Laag

2,3 – 3,2

5,8 – 6,4

C

Medium

3,0 – 3,7

7,0 – 7,6

D

Zeer hoog

6,6

10 –12

E

Magnetron

1,2 – 2,0

3,3 – 4,2

F

Minigolf

0,6 – 1,1

2,2 – 3

G

Minigolf

0,55

1,8

Zijn dit de enige verschillen tussen massief karton en karton?

Niet echt! Een andere belangrijke factor is het gewicht van beide materialen. Bij karton varieert het gewicht tussen 160 g/m² en 315 g/m². Wat massief karton betreft, het gewicht is meestal veel hoger dan 315 g/m².

kartonnen chips voor bordspellen

Bedrukt karton en samengebonden (gelamineerd) met onbedrukte pagina's.

Meer weten over het maken van legpuzzels en andere spellen?

Krakau puzzel

Je vindt ze direct op de puzzelfabriek - blog, die we u uitnodigen om te bezoeken. En als u legpuzzels voor uw bedrijf wilt bestellen, wacht dan niet langer en neem nu contact met ons op. Wij vragen naar uw wensen en zorgen dan graag voor het maken van een gepersonaliseerde legpuzzel.