Hoe worden puzzels gemaakt?

Hoe worden puzzels gemaakt? Leer de geheimen in hun productie kennen en zie hoe ze worden gemaakt.

Puzzels zijn een combinatie van bedrukt papier en karton, dat vervolgens wordt bewerkt om een specifieke vorm te krijgen. Maar het begint allemaal met printen en vooral wat we graag op een puzzel of educatieve legpuzzel willen zetten.

Meer weten over het maken van dit soort materiaal? Bekijk onderstaand artikel en ontdek wat er nodig is om van de grondstof puzzels te maken.

puzzel productie

Een voorbeeld van een standaardpuzzel en een tweedelige puzzel.

Hoe worden puzzels gemaakt? Leer de fasen, stap voor stap.

Elk product moet, voordat het zijn weg vindt naar een kind of een volwassene, een reeks productieprocessen ondergaan. Dit zijn de stappen die ze allemaal doorlopen voordat ze hun definitieve vorm bereiken.

Stap 1: puzzel bedrukken (de voorkant en eventueel de achterkant)

Sinds enkele jaren zijn de overgrote meerderheid dubbelzijdig gelamineerde puzzels. Zoals de naam zelf al doet vermoeden, hebben deze afbeeldingen aan beide zijden bedrukt. Dit verhoogt de kwaliteit van het product aanzienlijk en heeft een grote impact op de esthetiek.

Ons bedrijf beschouwt het als een van de meest aangename productiestadia. Dit is het moment waarop design de virtuele wereld verlaat en zich aan ons presenteert. Het gebruik van offsetdruk wordt doorgaans toegepast bij grotere oplagen. Dit is in het bijzonder van toepassing op bestellingen die meer dan 500 vel bedragen . De reden hiervoor is dat het starten van een machine voor een bepaalde afdruk initiële kosten (bijv. plaatverlichting of machinekalibratie) met zich meebrengt, evenals kosten in verband met de materialen voor het instellen van de afdruk, wat alleen redelijk wordt voor grotere volumes.

Stap 2: de puzzelafdrukken verfijnen

Deze fase verbetert de esthetische en mechanische eigenschappen aanzienlijk. De verfijning die u in onze producten vindt, komt van het aanbrengen van een extra laag vernis, folie of hot stamps. Gezien het groeiende bewustzijn van de betekenis van het milieu, is er een merkbare neiging om deze fase over te slaan.

Als het om puzzels gaat, is de meest voorkomende oplossing een matte of glanzende dispersielak. Deze fase kunnen we gedeeltelijk classificeren als printen, omdat de vernis wordt aangebracht als de zogenaamde "vijfde kleur". Een andere methode die wordt gebruikt voor puzzels is UV-coating, wat betekent dat het "koud" wordt aangebracht en uitgehard door UV-licht. mat of glanzend effect is veel sterker dan van een dispersielak.

Het in folie verpakken van puzzels is verreweg de minst populaire verfijningsmethode. De meeste producten zijn bedoeld voor kinderen, dus dit proces wordt vermeden om maximale veiligheid te garanderen.

inpakken van pakketten

Het proces van hotfoilen met matte folie.

Stap 3: puzzel lamineren (bedrukking combineren met karton)

Zodra de voor- en achterkant van de puzzel klaar zijn, is het tijd om het product de gewenste dikte te geven. Hiervoor moeten we lamineren, dat wil zeggen twee of drie lagen aan elkaar lijmen - de achterkant op het karton en dan het geheel op de voorkant. In deze fase is veel ervaring vereist. Dit komt omdat de voorkant en de achterkant vaak perfect op elkaar moeten worden afgestemd. Dit betekent dat de beelden aan beide kanten samenwerken, en in bepaalde posities ten opzichte van elkaar moeten staan.

Uit ervaring weten we dat mensen die geen contact hebben met de directe productie van puzzels heel vaak denken dat dikte de kwaliteit van puzzels bepaalt. Daarom wordt algemeen aangenomen dat de dikte van elk stuk minimaal 1,5 mm moet zijn. Ons bedrijf is in staat producten te maken die tot 2,5 mm dik kunnen zijn.

puzzels lamineren

De achterkant van een puzzel lamineren met stevig karton.

Stap 4: rijpen – geen wijn, maar puzzels

Deze fase komt vaak als een verrassing. Nadat we onze prints op het karton hebben bevestigd, moeten we het vocht laten "ontsnappen" en het gelijmde oppervlak de tijd geven om te "binden". Eenmaal beveiligd tegen vrije binding, kunnen de puzzels worden verzonden om te rijpen. De gemiddelde wachttijd is ongeveer 2 weken .

de puzzel verouderen

Gelamineerde puzzels drogen en een technologische pauze voor de volgende fase.

Wat is het punt hiervan? U moet weten dat de lijmen die bedoeld zijn voor kinderproducten een aanzienlijke hoeveelheid water in hun basis hebben, waardoor het product na het lamineren zacht wordt. Het negeren van deze fase kan leiden tot vervorming van de puzzels en vervormingen aan hun oppervlak.

Dit is een ongewenst effect dat voornamelijk wordt veroorzaakt door de structuur van het papier en de boom zelf. Karton is niet uniform, dus wanneer de lijm in een ideale dikte wordt aangebracht en vrij kan hechten, planten de krachten zich voort tegen de structuur van het materiaal (het karton). Een dergelijk effect is ongewenst.

Stap 5: puzzel stansen – stukjes uitsnijden volgens het patroon

Tijdens deze fase wordt het werk uitgevoerd door de zwaarste machines, met drukken tot enkele honderden tonnen. Puzzelmachines zijn niet echt ingewikkeld. Hun belangrijkste doel is om de juiste kracht te genereren om elk stuk perfect uit te snijden. Dit proces wordt gedaan door het mes tegen een plat oppervlak te drukken (de toekomstige puzzels worden tussen het oppervlak en het mes geplaatst). Bij traditionele machines worden de snijmessen direct op het bord gemonteerd (dit worden stansmessen genoemd).

De keuze van het machinetype en de kracht tijdens de puzzelproductie wordt bepaald door de dikte van de puzzels en de puzzeldobbelsteen. Het concept van een puzzeldobbelsteen omvat veel problemen - het is gebaseerd op de gewenste grootte van de afzonderlijke stukjes, de uiteindelijke vorm van het hele product en het uiterlijk van een enkele puzzel.

puzzels stansen

Verwijdering van bloedingen na het stansproces.

Stap 6: puzzel breken en inpakken

De gesneden puzzels moeten uit elkaar worden gehaald en in een geschikte doos worden verpakt. De stukken die tijdens het stansen zijn gemaakt, hebben wat bekend staat als afloop, dit zijn attributen in de vorm van frames. We verwijderen ze tijdens het stansen (in een machine met reinigingssecties) of direct tijdens het breken. Afhankelijk van de geometrie en de grootte van de puzzels kan het breken machinaal gebeuren of 100% handmatig. Het is nodig, omdat het eindproduct niet in de doos zou passen als alle stukjes in elkaar zouden worden gezet.

Op deze manier voorbereide puzzels gaan rechtstreeks naar de productverpakking of een tussenverpakkingsfase. Dit is meestal een verzegelde zak van ongeveer 40 μm dik, een koordzak of een van ecologische materialen.

puzzel inpakken

Puzzels vastgezet in een hitteverzegelde zak.

Stap 7: accessoires en bescherming tegen openen.

Het is nu tijd voor de laatste fase van de puzzelproductie. Alvorens een verpakking met puzzels te sluiten, zitten er vaak "extra" elementen in, zoals: posters, boekjes, reclamemateriaal, etc. In veel gevallen moet de doos ook accessoires bevatten. Dit kunnen bijvoorbeeld inzetstukken zijn voor het positioneren van het eindproduct of de afzonderlijke elementen ervan. Ze kunnen ook worden gebruikt om de doos te vullen en de vrije ruimte voor de puzzels in de verpakking te verkleinen.

Als het product klaar is, hoeft het alleen nog te worden beschermd tegen openen. Deze stap kan worden overgeslagen bij online of directe verkoop aan de doelklant. Deze handeling is echter noodzakelijk bij distributie voor wederverkoop. De meest gebruikelijke methoden voor het sluiten van de doos zijn krimpfolie of het plakken van stickers op de openingspunten.

Het voordeel van stickers boven het inpakken van het hele product in een folie is dat de verpakking de esthetische waarden van onze doos enigszins belemmert. Stickers zijn ook ecologisch goed, omdat ze het gebruik van meer plastic minimaliseren.

Wil je je eigen puzzels maken?

waar zijn de puzzels van gemaakt?

Bekijk onze diensten voor de productie van puzzels , games en andere elementen. Ook kunnen wij voor u een unieke puzzel maken, die u kunt verkopen of gebruiken voor de promotie van uw bedrijf. We kijken ernaar uit om zaken met u te doen!